torstai 10. joulukuuta 2015

Monelta haluat herätä leipomaan sämpylöitä?


Uunilämpimiä sämpylöitä aamulla? Joo. Herätys leipomaan kaksi tuntia aiemmin? Ei kiitos. Onneksi on taikinoita, jotka voi tehdä jo edellisenä iltana ja jättää yöksi jääkaappiin kohoamaan. Aamulla voi sitten kumota taikinan pöydälle, leikata taikinasta sopivan rustiikkisia palasia ja paistaa sämpylät vaikka suihkun aikana. Ei ehkä ihan yhtä nopeaa, kuin eilisen sämpylän syöminen, mutta taatusti parempaa.

Leipasin Lantliv mat & vinin reseptillä porkkanasämpylöitä leikkipuiston brunssille, sellaisiinkin tulee nykyään osallistuttua. Peittelin sämpylät vähintään yhtä huolellisesti kuin lapsen ja onnistuin kuljettamaan sämpylät paikalle lämpiminä läpi tuulen ja sateen.

Porkkanasämpylät

25 g hiivaa
6 dl kylmää vettä
1 dl appelsiinin mehua (yksi appelsiini)
1 tl suolaa
5 dl grahamjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
1 dl ruusunmarjajauhetta
2 keskikokoista porkkanaa

Murustele hiiva (yleiskoneen)kulhoon. Lisää tilkka vettä ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput vedestä ja appelsiinimehu.

Lisää suola, molemmat jauhot ja ruusunmarjajauhe vähitellen samalla taikinaa työstäen, joko käsin tai koneella. Vaivaa taikinaa, kunnes se alkaa irtoilla kulhon reunoista. Taikina on aika tarttuvaista, joten koneella tämä käy paljon helpommin.

Kuori ja raasta porkkanat ja sekoita raaste taikinan joukkoon. Peitä kulho kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.

Nuku hyvin.

Seuraavana aamuna kuumenna uuni 250-asteiseksi. (Itse paistoin sämpylät kiertoilmalla, jotta sain kaksi peltiä uuniin samaan aikaan ja käytin noin 15-20 astetta matalampia lämpötiloja.) Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja leikkele siitä noin 20 palasta, jotka nostat leivinpaperilla päällystetyille pelleille.

Nosta pelti uuniin ja laske lämpötila 200-asteeseen. Paista sämpylöitä 20 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Vastapaistetut sämpylät aamulla. Siinäpä yhtälö, jonka kanssa me kaikki leivän leipojat joudumme taistelemaan! Onneksi nykyään nämä yön yli nostatetut leivät ja sämpylät ovat paremminkin sääntö kuin poikkeus tässä kohtaa. Itse leivon usein sämpylätkin valmiiksi jo illalla ja työnnän ne vain uuniin aamulla. Ja kiertoilmauunikin auttaa, se lämpenee todella nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt tuota sämpylöiden valmiiksi pyörittelyä. Hyvä tietää, että toimii. Teenkin niin seuraavalla kerralla.

      Poista
  2. Mistä löytää ruusunmarjajauhetta? Laitettiinko sämpylät siis jokseenkin suoraan jääkaapista uuniin eli taikinan ei tarvinnut antaa lämmetä juuri ollenkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin ruusunmarjajauhetta Ruohenjuuresta. Luulisin muidenkin marjajauheiden käyvän, mutta esimerkiksi mustikka voisi tehdä sämpylöistä hieman oudon värisiä... Ja taikinan ei tarvinnut tosiaan lämmitä lainkaan, vaan se vaan leikeltiin sämpylöiksi ja pellit nostettiin saman tien uuniin.

      Poista