tiistai 25. syyskuuta 2012

Viikunapiiras ylösalaisin.





Viikuna on mielestäni kaunis ja elegantti hedelmä. Se nostaa niin salaatin kuin aamiaisjogurtinkin arjen yläpuolelle.

Viikuna on myös herkkis. Sitä on käsiteltävä hellästi ja sesonkia kunnioittaen. Viikunoita ei ole saatavilla aina, mutta juuri tähän aikaan vuodesta viikunan sesonki tuntuu olevan parhaimmillaan.

Tämän tarte tatin -henkisen viikunapiiraan leivoin yhden syksyisen sunnuntain jälkiruoaksi. Kahden hengen annos mahtui kauniisti blinipannuun. Seuraksi vaniljajäätelöä ja leppoisa sunnuntaitunnelma. Ohje on alunperin Donna Hayn.

Viikuna tarte tatin

2 levyä valmista voitaikinaa sulatettuna
55 g (ruoko)sokeria
30 ml vettä
1/2 vaniljatanko halkaistuna ja siemenet kaavittuna
45 g hunajaa
25 g voita
4 tuoretta viikunaa puolitettuna

Laita sokeri, vesi ja vaniljatanko sekä siemenet kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes sokeri on liuennut veteen. Nosta lämpötilaa ja kiehauta. Keitä 7-9 minuuttia kunnes seos on kullanväristä ja siirappimaista.

Poista vaniljatanko. Lisää joukkoon voi ja hunaja ja sekoita niin, että ne sulavat. Kaada seos blinipannun pohjalle. Nostele päälle puolitetut viikunat.

Kauli taikina vähän blinipannua suuremmaksi ja nosta pannun päälle. Painele reunat tiiviisti kiinni ja pistele taikinaan muutama reikä. Paista piirasta 190-asteessa noin 25 minuuttia. Anna kypsän piiraan jäähtyä muutama minuutti ennen kumoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti