keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Sunnuntai ja karitsapizza.


Pizza on jotenkin täydellistä sunnuntairuokaa. Varsinkin, jos edellinen ilta on venynyt lähemmäksi aamua. Pidän monenlaisista pizzoista: ohusta rapeapohjaisista, joissa on vain täydellistä tomaattikastiketta ja mozzarellaa tai sellaisista, joissa on runsaasti täytettä. Yhdessä vaiheessa olin koukussa Pizza Hutin paksupohjaiseen feta-pizzaan. Ja nuoruuden aikaisen poikaystäväni äiti teki aivan mahtavaa jauhelihapizzaa, joka muistutti enemmänkin piirakkaa ja jossa tomaatit ja ananasrenkaat olivat sotilaallisissa riveissä.

Blogissakin on ainakin kaksi pizzaohjetta, joista kummassakaan ei ole tomaattikastiketta. Muutama viikko sitten bongasin jostakin sisustuslehdestä mielenkiintoisia pizzaohjeita. Vai mitä mieltä olette esimerkiksi mausteisista makkaroista ja chilipaahdetuista porkkanoista pizzassa?

Me teimme pizzan, joka täytettiin lampaanjauhelihalla, pavuilla ja vuohenjuustolla, mutta pienillä muutoksilla. Pohja tehtiin ohjeen mukaan kokonaan spelttijauhoista ja pizza syötiin valkosipulilla, rosmariinilla ja hunajalla maustetun jogurtin kanssa.

Spelttitaikina

2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl merisuolaa
3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 tl sokeria
360 g (noin 4 dl) spelttijauhoja (täysjyvä)

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja vaivaa 10 minuutin ajan. Nostata taikinaa leivinliinan alla puolisen tuntia. Painele taikina pellille. Täytä ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.


Punainen tomaattikastike

1 sipuli
6 kypsää terttutomaattia
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl chilikastiketta
2 rkl hunajaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria

Silppua sipuli, pilko tomaatit ja kuullota ne öljyssä. Lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet, chilikastike, hunaja ja etikka. Anna hautua noin 10 minuuttia ja mausta suolalla ja pippurilla.


Lampaanjauhelihalla, pavuilla ja vuohenjuustolla täytetty pizza

annos spelttitaikinaa
400 g lampaanjauhelihaa
1 rkl voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
annos punaista tomaattikastiketta
1 prk papusekoitusta
200 g mozzarellaa raasteena
250 g chévreä
1 punasipuli
5 rosmariinin oksaa
250 g kirsikkatomaatteja
rucolaa
mustapippuria

Paista lampaanjauheliha voissa. Sekoita joukkoon pilkottu sipuli ja pilkotut valkosipulinkynnet. Lisää suola ja paista kunnes sipulit ovat pehmenneet.

Levitä tomaattikastike, paistettu jauheliha ja pavut pohjan päälle. Ripottele pinnalle raastettu mozzarella ja chévre nokareina. Lisää ohuikse renkaleiksi viipaloitu punasipuli ja rosmariini. Puolita kirsikkatomaatit ja asettele pizzan päälle.

Paista 225-asteessa 10-15 minuuttia. Kruunaa pizza rucolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti