lauantai 28. huhtikuuta 2012

Huhtikuussa on R - simpukka-kookoskeitto.

Vanhan sanonnan mukaan tuoreita simpukoita saa syödä vain niiden kuukausien aikana, jonka ranskankielisessä nimessä esiintyy R. Huhtikuu eli avril sopii siis hyvin, mutta muutaman päivän päästä toukokuussa oltaisiin jo myöhässä.

Viime vuoden kesälomareissulla Tanskassa simpukoita oli kyllä tarjolla monessakin paikassa, vaikka oli heinäkuu. Ehkä kasvatuspaikka vaikuttaa tähän.

Lähestyvän vapun kunniaksi sinisimpukoista keitettiin thaihenkinen keitto. Ohje on vuoden ensimmäisestä Glorian ruoasta & viinistä, jota olen varmaankin kehunut väsyttävyyteen asti. Keiton liemi oli ihanan aromikas, vaikka jätimmekin suluissa olevat aineet pois.






Sinisimpukka-kookoskeitto

1 kg tuoreita sinisimpukoita
200 g raakoja jättikatkaravunpyrstöjä
1 pieni porkkana
1 rkl raastettua inkivääriä
1 sitruunaruoho
1 pieni punainen chili
2 rkl öljyä
3 rkl vihreää currytahnaa
4 dl kasvislientä
2 dl kookoskermaa
(2 rkl palmu- tai ruokosokeria)
1/2 tl suolaa
300 g nahatonta kuhafileetä
100 g pinaattia
(2 tl kalakastiketta)
1 dl hienonnettua korianteria
1 limen mehu

Sulata ravunpyrstöt. Puhdista sinisimpukat ja laita ne kylmään veteen jääkaappiin odottamaan kypsentämistä.

Kuori ja viipaloi porkkana. Kuori ja raasta inkivääri. Halkaise ja huuhtele sitruunaruoho, leikkaa parin sentin pätkä kuivunutta kantaa pois ja viipaloin 3-4 cm:n pituisiksi pätkiksi. Halkaise chili, poista siement ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää currytahna, porkkana, inkivääri, sitruunaruoho ja chili. Kuullota miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Älä ruskista, jottei mausta tule kitkerää.

Lisää kasvisliemi, kookoskerma, (sokeri) ja suola kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää sinisimpukat ja ravunpyrstöt. Keitä muutama minuutti. Poista avautumattomat simpukat liemestä.

Leikkaa kuhafileet 3-4 cm:n kokoisiksi kuutioiksi ja lisää keittoon. Huuhdo pinaatinlehdet ja lisää keittoon. Mausta (kalakastikkeella), korianterilla ja limen mehulla. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla muutama minuutti ennen nauttimista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti