perjantai 30. maaliskuuta 2012

Tyrnibrulee - mahdollisuus onnistua.


Mielestäni creme brulee on yksi parhaista jälkiruoista. Tilaan sen ravintolassa lähes aina, jos se vain listalta löytyy. Haaveeni on oppia itse tekemään täydellinen brulee, jota sitten maustaisin kanelilla, sitruunalla, vaniljalla, kardemummalla...

Muutaman kerran olen kokeillut. Ja epäonnistunut. Tässä on ehkä vähän tullut myös araksi, enkä ole pitkään aikaan uskaltanut edes kokeilla bruleeta. Tammikuun Glorian ruoan&viinin ohje sai minut kuitenkin innostumaan ja päätin taas yrittää. Turvallisesti vain meille kahdelle jälkkäriksi.

Joko uusi laakeampi kulho toimi tai sitten kysymys oli tyrnistä tai ehkä onneakin oli matkassa, mutta tällä kertaa tekelettä saattoi jo kutsua bruleeksi. Kypsentämisen kanssa täytyy olla todella tarkkana, itselläni bruleet oli uunissa vähän liian kauan. Tästä pystyy varmasti harjoittelemaan haaveilemani täydellisen bruleen.

Tyrnibrulee

1 vaniljatanko
2 1/2 dl kuohukermaa
4 kananmunankeltuaista
1/2 - 3/4 dl sokeria
3 rkl tyrnimehua

Sokeripinta

noin 1 dl ruokosokeria (tai puolet tavallista)

Laita uuni kuumenemaan 135 asteeseen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä hetki.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri kevyesti käsivispilällä. Sekoita ensin tilkka kermaa vaahtoon ja lisää loppu kerma erissä, jotta keltuainen ei muutu kokkeliksi. Sekoite tyrnimehu joukkoon.

Siivilöi seos kulhoon ja poista kuplat pinnalta lusikalla. Kaada seos neljään pieneen, laakeaan vuokaan. Nosta vuoat isoon uunivuokaan ja kaada siihen kiehuvaa vettä vuokien puoliväliin asti.

Kypsennä uunin keskitasossa noin tuntia. Valmis brulee on keskeltä vielä hieman löysä, mutta reunoilta kiinteä. Anna bruleiden jäähtyä huoneenlämmössä ensin tunti ja sen jälkeen jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Ripottele sokerit pinnalle juuri ennen tarjoilua ja paahda pinta kauniin ruskeaksi kaasupolttimella.

2 kommenttia:

  1. minunkin mielestäni creme brulee on yksi parhaista jälkiruuista.

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Luin kerran lehdestä eräästä miehestä, joka taisi olla kokki tai ainakin innokas ruokaharrastaja. Hän tarjosi vierailleen jälkkäriksi etanapannuun tehdyt kuusi erimakuista mini creme bruleeta. Kuullostaa aivan ihanalta!

    VastaaPoista