lauantai 4. helmikuuta 2012

Runebergin torttuja kaikkialla.


Voiko mikään olla parempaa kuin juhlapäivät, joihin kuuluu jokin ruokaperinne? En usko, että esimerkiksi ilman Runebergin torttuja viettäisin päivää mitenkään erityisesti. Ruoka antaa luontevan ja melko helpon tavan juhlistaa erikoispäiviä.

Olen tehnyt Runebergin tortut saman Hesarista otetun ohjeen avulla jo yli kymmenen vuotta. Joskus torttuja on ollut syömässä yli kaksikymmentä ihmistä, jonain vuonna ne ovat olleet eväänä talviretkellä ja yhtenä vuonna vein niitä töihin. Opiskelijana en raaskinut ostaa karvasmanteliöljyä ja en ole tullut sitä senkään jälkeen ostaneeksi. Ehkä ensi vuonna repäisen.

Oikeastaan nämä Runebergin tortut eivät juurikaan maistu samalta kuin kaupasta ostetut. Rakenne on paljon rouheisempi, eikä näitä kostuteta mitenkään. Eivätkä nämä minun tekeminäni näytäkään kovin paljon Runebergin tortuilta, mutta hyviä ne ovat. Taikinaan saan yleensä aina käytettyä viimeiset joululta jääneet piparkakut. Äläkä missään tapauksessa unohda maistaa taikinaa! Syön vähintään yhden tortun aina ennen paistamista.


Runebergin torttu

200 g voita
2 dl sokeria
(5 tippaa karvasmanteliöljyä)
2 kananmunaa
1 dl mantelirouhetta
1 1/2 dl korppujauhoja
1 dl keksimurskaa
3 dl vehnäjauhoja (puolet voi korvata täysjyväspelttijauhoilla)
1 tl leivinjauhetta

Päälle:
Paistonkestävää vadelmamarmeladia
2 dl tomusokeria
sitruunamehua tai jotakin punaista mehua

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. (Mausta karvasmanteliöljyllä.) Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinan joukkoon.

Jaa taikina muotteihin. Voitele muotit tarvittaessa. Paina jokaisen tortun keskelle kolo ja laita sinne lusikallinen marmeladia.

Paista torttuja 175-asteessa noin vartti.

Anna torttujen jäähtyä ja koristele sitten sokerikuorrutuksella. Muista, että tomusokeriin tarvitaan yllättävön vähän nestettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti