maanantai 20. helmikuuta 2012

Laskiaispullaa.


Eilinen lumipyry ei suoranaisesti houkutellut pulkkamäkeen. Onneksi se puoli oli hoidettu jo lauantaina, joten eilen sai rauhassa ja nautinnolla keskittyä pullien leipomiseen. Olen edellisen kerran leiponut pullia noin kolme vuotta sitten. Korvapuustit maistuivat korvapuusteilta, mutta näyttivät joltain ihan muulta. Kiertoilmauunin tuuli taisi olla niille liikaa, sillä kaikki olivat kumoutuneet ja kokeneet muodonmuutoksen uunissa.

Tällä kertaa leivon pullia ruotsalaisen Alt om mat -lehden ohjeella. Ohje erosi perusohjeista, koska sokerin sijaan siihen laitettiin siirappia. Tällä kertaa ulkonäkökin muistutti enemmän pullaa. Ja vastaus kysymykseen on ehdottomasti mantelimassa!

Laskiaispullat

50 g hiivaa
3 dl täysmaitoa
150 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl vaaleaa siirappia
3/4 tl jauhettua kardemummaa
ripaus suolaa
9-10 dl vehnäjauhoja

kananmuna voiteluun

Hienonna hiiva kulhoon. Lisää kylmä maito ja sekoita kunnes hiiva on liuonnut. Lisää voi, siirappi, suola, kardemumma ja suurin osa jauhoista. Säästä vähän leivontaan. Vaivaa taikina kimmoisaksi, yleiskoneella se vie noin 15 minuuttia.

Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle ja rullailee pötköksi. Leikkaa pötkö paloiksi ja pyörittelee pulliksi leivinpaperin päälle. Anna taas kohota liinan alla noin 50 minuuttia.

Kun pullat ovat kohonneet kauniisti, voitele ne kananmunalla. Paista pullia 200 asteessa 8-10 minuuttia.

Anna pullien jäähtyä ja täytä ne sitten kermavaahdolla ja mantelimassalla tai hillolla. Jos olet oikein villi, voit tietysti laittaa molempia. Itse en ole koskaan kokeillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti