lauantai 17. joulukuuta 2011

Lihakeitto on arkea.

Juhlan lisäksi joulukuuhun mahtuu arkea. Ja aika kiireistä sellaista. Rakastan jouluvalmisteluja ja haluaisin tehdä niitä paljon. Osa kiireestä on siis ihan itse aiheutettua.

Arkea helpottaa ihmeesti, kun voi kotiin tultua nostaa kattilan liedelle kuumenemaan ja nauttia sitten herkullista pitkään haudutettua karitsanlihakeittoa. Sunnuntaina haudutettua keittoa syötiin sunnuntain lisäksi myös maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona... Onko tämä nyt sitä arjen luksusta? Ohje taas kerran suosikkilehdestäni eli Glorian ruosta & viinistä. Leipäjuusto keitossa on muuten uskomattoman hyvää.


Pitkään haudutettu karitsanlihakeitto

1 kg karitsan luullista etuselkää ja lapaa tai jompaa kumpaa
2 porkkanaa
150 g juuriselleriä
250 g lanttua
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
voita
1 rkl siirappia
2 1/2 dl lihalientä
mustapippuria
suolaa
timjaminoksia
1 kg perunoita
200 g leipäjuustoa
1 dl hienonnettua persiljaa

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Leikkaa liha luineen noin 5 cm:n paloiksi. Ruskista lihapalat kuivassa paistinpannussa kunnolla.

Kuori ja leikkaat porkkanat kiekoiksi. Kuori ja kuutio juuriselleri ja lanttu. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Sulata voi uunin kestävässä kattilassa (vetoisuus väh. 5 l). Lisää kasvikset ja siirappi kattilaan. Ruskista noin 5 minuuttia niin, että kasvikset ruskistuvat osittain kunnolla. Lisää lihapalat ja lihaliemi kattilaan. Mausta pippurilla, suolalla ja timjaminoksilla. Hauduta keittoa 150-asteisessa uunissa vähintään 4 tuntia.

Nosta lihapalat kattilasta reikäkauhalla leikkuulaudalle. Irrota liha luista ja lisää liha takaisin keiton joukkoon. Kuori ja kuutio perunat ja lisää ne keittoon. Pane kattila takaisin uuniin ja anna kiehua hiljalleen noin 40 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä.

Kuutioi leipäjuusto. Viimeistele keitto leipäjuustokuutioilla ja hienonnetulla persiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti