tiistai 22. marraskuuta 2011

Kuorrutettu punasipulikeitto lohdutukseen.

Kulinaarimurulan isännöimän marraskuun ruokahaasteen aiheena on comfort food eli lohtu- tai turvaruoka. Itselleni lohturuokaa on kahden tyyppistä, mutta molempia yhdistävänä tekijänä on lusikalla syöminen.

Fyysiseen heikkoon oloon toimii ehdottomasti parhaiten jäätelö, ja ihan kaupasta ostettu. Kurkku kipeänä, nenä valuen ja jäsenet särkien haluan vain maata sängyssä ison jäätelökulhon kanssa. Ruoan valmistamiseen ei riitä voimia ja tukkoiseen tunteeseen auttaa ehdottomasti parhaiten kylmä. Ja jäätelö toimii kyllä itse aiheutettuunkin heikkoon oloon.


Henkisestä heikosta olosta taas noustaan itse tehdyn ruoan avulla. Silloin kun maailma murjoo ja potkii päähän, voi ruoan avulla todistaa itselleen olevansa kuitenkin hengissä. Aromaattisen punasipulikeiton tuoksujen leijuessa asunnossa, voi ulkopuolisen maailman jättää omaan arvoonsa. Lautasellinen kuumaa keittoa ja ehkä, energian sen salliessa, pöydälle sytytetty kynttilä palauttavat uskon omaan itseen ja elämään. Ja siitähän lohturuoassa on kysymys.


Kuorrutetussa punasipulikeitossa yhdistyvät kaikki lohturuoan tärkeimmät ominaisuudet. Se on makeaa ja suolaista, lämmittävää, aromikasta ja jotenkin kunnollista ruokaa. Juusto-leipäkuorrute yhdistää rasvan ja hiilihydraatit, jotka kuuluvat ehdottomasti lohturuokaan.


Kuorrutettu punasipulikeitto

500 g punasipulia
50 g voita
2 omenaa
1 rkl hunajaa
7 dl kanalientä
3 dl valkoviiniä
2 rkl kuivattua timjamia
mustapippuria

Kuorrutus
4 viipaletta vaaleaa leipää
150 g voimakasta juustoraastetta

Halkaise ja viipaloi sipulit. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuleita noin 15 minuuttia, mutta älä anna niiden ruskistua. Lisää kuutioidet omenat ja hunaja kattilaan. Sekoita ja jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia.

Lisää kanaliemi, valkoviini ja mausteet. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin tunti.

Kaada valmis keitto neljään uuninkestävään kulhoon. Lisää päälle paahdettu leipä paloiteltuna. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä 250-asteisessa uunissa kunnes juusto on ruskistunut. Tämä vie noin 10 minuuttia. Nauti keitto ja anna lohdutuksen vallata mielesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti