tiistai 4. lokakuuta 2011

Punainen gulassi porsaasta.

En voi sille mitään, mutta päässäni sana syksy yhdistyy saumattomasti sanaan pata. Ja jos yhdistelmään lisätään vielä mökki, niin vaihtoehtoa ei ole. Viikonlopun auringonpaisteesta huolimatta mökin uunissa haudutettiinkin porsaanliha-paprikagulassi. Ohje on Jamie Oliverilta ja pitkän hauduttamisen lisäksi syvyyttä makuun tuovat erilaiset paprikat niin tuoreena, chilinä kuin jauheenakin. Jamie käskee hauduttamaan pataa 3 tuntia, me haudutimme 5 tuntia, eikä se ruokaa ainakaan huonontanut.

Padan ollessa uunissa ehti hyvin lukea auringossa loppuun Siri Hustvedtin uusimman Kesä ilman miehiä, lämmittää saunan ja saunoa rauhassa. Jamien ehdottaman riisin sijasta söimme padan kanssa ohraa, joka ekologisuuden lisäksi on mielestäni maistuvamman ja jotenkin juurevamman makuista.




Mausteinen porsaanliha-paprikagulassi

2 kg luutonta porsaanlapaa yhtenä palana (poista kamara, mutta jätä rasva)
merisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
2 punaispulia ohuiksi viipaloituna
2 tuoretta punaista chiliä hienonnettuna (poista siemenet)
2 kukkuraista ruokalusikallista pimentonia (espanjalainen paprikajauhe)
2 tl jauhettuja kuminansiemeniä
yhden tuoreen oreganonipun lehdet
5 eriväristä paprikaa
1 tlk (280 g) grillattuja paprikoita (valuta ja silppua)
1 tlk luumutomaatteja/tomaattimurskaa
4 rkl punaviinietikkaa

Lisäksi
smetanaa
silopersiljaa
raastettua sitruunan kuorta

Kuumenna syvä uuninkestävä pata liedellä. Viillä porsaan rasvaan lihaan asti ulottuva ristikkokuvio ja mausta liha anteliaasti suolalla ja pippurilla. Kaada pataa oliiviöljy ja laita liha pataan rasvapuoli alaspäin. Kypsennä lihaa keskilämmöllä noin 15 minuuttia, jotta rasva sulaa. Nosta sitten liha padasta ja laita sivuun odottamaan.

Lisää pataan sipulit, chili, paprikajauhe, kuminansiemenet, oregano ja hyppysellinen suolaa & pippuria. Alenna lämpöä ja kypsennä sipuleita 10 minuuttia. Lisää sitten pataan tuoreet ja grillatut paprikat sekä tomaatit. Nosta liha takaisin pataan, sekoita varovasti ja kaada joukkoon sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy. Lisää viinietikka ja nosta pata 180 asteiseen uuniin vähintään 3 tunniksi.

Pata on valmista kun liha hajoaa haarukalla vetämällä. Ja Jamie oli aivan oikeassa sanoessaan, että tämä on niitä ruokia, joiden maku vain paranee lämmitettäessä.

Sekoita raastettua sitruunakuorta ja persiljaa smetanan joukkoon ja tarjoa padan kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Tosi hyvä resepti. Teen jo kolmatta kertaa :)

    VastaaPoista
  2. Mistä saa punaispulia ja mitä se oikein on?

    VastaaPoista