tiistai 25. lokakuuta 2011

Keppiä vai porkkanakakkua.

Porkkanakakun resepti on kulkenut mukanani jo kymmenen vuotta. Teen sitä ainakin kerran syksyssä. Jostain syystä yhdistän porkkanakakun syksyyn. Ehkä se on porkkanoiden oranssi väri, mikä tuo mielleyhtymiä Halloweeniin ja Suureen Kurpitsaan. Ja tähän aikaan vuodesta porkkanat ovat myös ihanan meheviä.


Sain ohjeen opiskeluaikana ystävältäni. Hän teki sitä syksyisille syntymäpäivilleen eli ehkä kakun syksyisyys juontaakin ensimmäiseen syöntikertaan. Ostin myöhemmin itselleni myös kirjan, josta resepti on peräisin. Hämmentävästi kirjan suomenkielinen nimi on Kevyttä hyvää, vaikka kirjassa ei ole mitään kevytohjeita vaan kasvisohjeita. Ruotsinkielinen alkuteos kun oli nimeltään Det goda grönä. Ei sanaakaan keveydestä. Ehkä Suomen kirjamarkkinat eivät olleet valmiita kasvisruokakirjaan vuonna 1998.



Porkkanakakku
1 1/2 dl rypsiöljyä tai muuta mietoa öljyä
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja (osa voi olla täysjyvää esim.speltti)
1 tl kanelia
1/2tl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
4 dl hienoa porkkanaraastetta
1 1/4 dl hasselpähkinärouhetta
1 1/4 dl rusinoita

Kuorrutus
200 g tuorejuustoa
1 dl ranskankermaa
2 rkl hunajaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, halkaisija noin 20 cm. Vatkaa hetki öljyä ja sokeria. Lisää joukkoon munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Lisää porkkanaraastetta, pähkinät ja rusinat. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä noin tunti. Aika riippuu porkkanoiden kosteudesta. Kakkua kannattaa kypsentää aika alhaalla, jotta pinta ei tummu liikaa.

Anna kakun jäähtyä ennen kuorrutuksen levittämistä. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään tasaiseksi ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti. Pidempikin säilytys tekee sille vain hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti