lauantai 2. heinäkuuta 2011

Keittokirjarakkautta.

Rakastan ruotsalaisten Anna ja Fanny Bergenströmin keittokirjaa "makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla". Anna on äiti ja vastaa käsittääkseni resepteistä ja Fanny on tytär ja vastaa kuvista. Kirja on jaettu lukuihin tekijöiden suosikki raaka-aineiden mukaan ja omat luvut on esimerkiksi avokadolle, yrteille, kardemummalle ja piparjuurelle. Jostain syystä luen kirjaa useammin kuin käytän sen reseptejä. Reseptit saavat kuitenkin aina haaveilemaan ja näen selvästi itseni istumassa puutarhassa pitkän pöydän ääressä. Kynttilät palavat, maljakoissa on pioneja ja pöytä on täynnä herkkuja ja ystäviä. Tai sitten talvi-ilta takkatulen ääressä, mukissa kaakaota ja kädessä luettavaa... Kirja on siis aivan täydellinen suunnitteluun ja unelmointiin.


Tämän yksinkertaisen salaatin resepti on peräisin kirjasta. Salaatti on nimeltään Tonnikalasalaatti Sóllerin tapaan ja resepti löytyy avokadon alta. Yritän syödä tonnikalaa mahdollisimman harvoin, koska se on niin uhanalainen, mutta joskus tästäkin tulee laistettua.

Tonnikalasalaatti Sóllerin tapaan
vihreää salaattia
öljy-viinietikkakastiketta (öljyä, viinietikkaa, suolaa, pippuria ja hunajaa)
1 tlk isoja valkoisia papuja
3 tomaattia
1/2 kurkku
1-2 salottisipulia
1 tlk tonnikalaa öljyssä
1 iso avokado
100 g chévreä
basilikaa
Aloita huutelemalla salaatinlehdet ja kuivaamalla ne. Huhtele tölkkipavut kylmällä vedellä, leikkaa tomaatit reiluiksi paloiksi ja kurkku kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi avokado. Sekoita kulhossa salaatti, pavut, tomaatit, kurkku, tonnikalan palat, sipuli ja avokado. Mausta salaatti öljy-viinietikkakastikkeella. Mielestäni aika toimiva suhde kastikkeessa on 3 osaa öljyä ja yksi osa viinietikkaa. Ja kastikkeessa toimii niin valko- kuin punaviinietikkakin. Murenna päälle chévreä ja ripottele hienonnettua basilikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti