lauantai 5. helmikuuta 2011

Uusia makuja.

Eilen söin ensimmäistä kertaa elämässäni madekeittoa.



Olen aina ajatellut, että made on syödessäkin jotenkin niljakas ja limainen. Ah, näitä ihania ruokaennakkoluuloja... Madekeitto olikin herkkua. Sen verran arkajalka olin kuitenkin, että mateen maksa ei tällä kertaa päässyt kattilaan. Hauska yhteensattuma oli, että sitten tänään kuukausiliitteessä oli aivan saman tyylinen resepti, kun meillä kehiteltiin eilen. Erotuksena kuitenkin se, että meillä ei keitetty itse kalalientä, vaan käytettiin Puljongin tekemää. Puljongin liemet ovat siitä kivoja, että ne on oikeista aineista keitettyjä liemiä, jotka myydään litran pakkauksissa.


Madekeitto

1 n. 1,5kg Matikka
(Jos kohdalle sattuu mätimatikka kannattaa käsitellä arvokas mäti talteen)
2 kiinteää perunaa (esim. Nicola)
Pieni purjo
2 pientä salottisipulia
Tillipuntti
2 dl kuohukermaa
6 dl kalalientä (kanaliemikin käy)
voita
mustapippuria
suolaa

Kuullota kuutioituja salottisipuleita nokareessa voita, kunnes ne pehmenevät. Lisää kanaliemi ja laita kuoritut ja kuutioidut perunat joukkoon kun neste kiehuu. Vähän ennen perunoiden kypsymistä, laita kyljyksiksi (n. 2-3 cm siivuja poikittain leikattuna pitkin kalan runkoa) leikattu matikka joukkoon, lisää kerma, 3/4 osaa silputusta tillistä ja reilusti vastarouhittua mustapippuria. Kiehauta keitto ja hauduttele miedommalla lämmöllä muutama minuutti. Lisää suola ja maistele. Lisää vielä annosteluvaiheessa tuoretta tilliä annosten päälle.

2 kommenttia:

  1. Jaha, se olikin sitten sun vika (eikä kuukausiliitteen!), kun mistään ei eilen löytynyt madetta. Seuraava madekeittoyritys alkaa kauppahallivisiitillä heti aamusta eikä viime tipassa.

    VastaaPoista
  2. Meille kävi ihan sama juttu kaksi viikkoa sitten ja suunniteltu madekeitto vaihtui ihan joksikin muuksi. Se on välillä jotenkin ristiriitaista, kun turhautuu aivan täysin, jos ei löydä juuri sitä tarvitsemaansa raaka-ainetta, mutta samaan aikaan sitä haluaisi olla kuluttaja, joka menee kauppaan avoimin mielin ja ostaa juuri sitä sillä hetkellä tuoreinta ja parasta.

    VastaaPoista