maanantai 28. helmikuuta 2011

Talvista ja keväistä.

Viikonloppuna on selvästi ollut jo kevättä ilmassa. Jee! Meillä oli perjantai-iltana ystäviä syömässä ja menu oli vielä kuitenkin melko talvinen, mutta pienellä kevätripauksella. Olen aiemminkin maininnut, että rakastan suunnitella ruokakokonaisuuksia niin juhliin kuin arkeenkin. Tämän takia ruokavieraat ovat erittäin tervetulleita. Tällä viikolla yllätin itseni jo miettimästä ensi joulun ruokia, mutta onneksi sitä ennen on vielä tiedossa ja suunniteltavana monet ruokahetket.

Perjantaina ateria aloitettiin pakasteherneistä tehdyllä hernesosekeitolla, jonka maustoin vuohenjuustolla ja pekonin murusilla. Keitto oli talveen sopivan lämmittävä, mutta väriltään jo ihanan keväinen. Keitot ovat tosiaan viime aikoina olleet pop. Alkuruoan seuraksi löytyi uusi kuohuviinituttavuus, jota ostan varmasti myös uudelleen. Kyseessä on Chileläinen Cono Sur Brut, joka miellytti ainakin minua erittäin paljon. Pääruoaksi tarjosimme lohiwellingtonia uunipunajuurien ja piparjuurismetanan kanssa. Ohje on peräisin Glorian ruoasta ja viinistä.

Lohiwellington
600 g ruodotonta ja nahatonta lohifileetä
1 pieni purjo
1 rkl öljyä
500 g voitaikinaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
mustapippuria
1 dl tillipestoa
1 kananmuna
seesaminsiemeniä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Hienonna purjo ja kuullota sitä öljyssä muutama minuutti. Kauli sulanut taikina jauhoitetulla pöydällä noin 2 kertaa lohipalaa suuremmaksi levyksi. Säästä halutessasi ylijäänyt taikina koristelua varten. Nosta lohi keskelle taikinalevyä ja pirskottele päälle sitruunamehua. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä tillipesto ja paistetut purjot fileelle. Vatkaa kanamunan rakenne kevyesti rikki. Voitele taikinan liepeet kananmunalla. Käännä taikina täytteen päälle ja painele liepeet tiukasti kiinni toisiinsa. Käännä taikinoitu lohi siten, että sauma tulee lohen alle. Voitele taikinan pinta kananmunalla. Ota halutessasi ylijääneestä taikinasta piparkakkumuotilla kuvioita ja kiinnitä ne kananmunan avulla paketin pintaan. Ripottele seesaminsiemeniä joko koko paketin pinnalle tai vain kuvioiden päälle. Paista lohiwellingtonia uunin keskitasossa 20-25 minuuttia.

Tillipesto
1 valkosipulinkynsi
2 dl hienonnettua tilliä
2 rkl mantelirouhetta
n. 1 dl öljyä
1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Kuori valkosipuli ja laita se kulhoon muiden aineiden kanssa. Soseuta sauvasekoittemella. Pesto saa jäädä karkeahkoksi, joten lisää öljy pienissä erissä.

Piparjuurella maustetut uunipunajuuret
1 kg punajuuria
4 valkosipulinkynttä (laitan aina ainakin tuplasti, ovat niin herkkua)
3 rkl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
rosmariinia
Kuumenna uuni 225 asteeseen (me laitoimme nämä uuniin vähän ennen lohta ja laitoimme sitten lohen perässä, joten uuni oli 200 asteinen). Kuori ja lohko punajuuret. Kuori valkosipulit. Sekoita punajuuret, valkosipulit, öljy, hunaja ja rosmariini. Levitä tasaisesti uunipellille ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat pehmeitä.

Piparjuurikastike
1 rkl raastettua piparjuurta
120 g smetanaa
ripaus suolaa
mustapippuria
Tee kastike sekoittamalla aineet keskenään. Tarjoa kastike lämpimien punajuurien kanssa.

Jälkiruoaksi nautimme Sikke Sumarin ohjeella tehtyja lämpimiä appelsiinilohkoja ja vaniljajäätelöä. Appelsiinit kun ovat näihin aikoihin parhaimmillaan ja väriltään ja raikkaudeltaan keväisiä. Ohje löytyi tammikuun Gloriasta.
Lämpimät appelsiinilohkot
6:lle
6 appelsiinia (puolet voi olla veriappelsiineja)
50 g voita
3/4 dl siirappia
3/4 dl sokeria
1/2 tl kanelia
2-3 rkl appelsiinilikööriä
Raasta yhden appelsiinin kuori talteen. Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi ja ota mehu talteen. Mittaa voi, siirappi, sokeri ja kaneli kasariin ja anna kiehahtaa. Lisää appelsiinimehu ja kuoriraaste ja hauduta, kunnes sokeri on liuennut. Nosta pannu levyltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Lisää appelsiinilohkot ja likööri. anna maustua viisi minuuttia. Tarjoa lämpiminä.

2 kommenttia:

  1. Hei, hauska tietää, että tuo lohiruoka tunnetaan myös nimellä "lohiwellington". Tuo ruoka pienillä muunnoksilla on kuulunut jo vuosikausia meidän perheen joulupöytään, ja se on kulkenut nimellä "Tuomaan lohi". Meidän ohjeemme on muistaakseni alun perin Mysi Lahtisen ja napattu jostakin ikivanhasta Hesarin kuukausiliitteestä. Mutta se on siis aivan ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Hauska yhteensattuma! Tämäkin resepti liittyy sen verran jouluun, että ohje oli Glorian ruoan & viinin joulunumerossa vuonna 2009. Se on aina jännä huomata, että miten samat reseptit kiertävät ja pomppaavat esille ihan erilaisissa yhteyksissä.

    VastaaPoista