keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Voimaannuttavaa talviruokaa.

Suvi Ahola kirjoitti loppiaisen (6.1.2011) Helsingin Sanomissa Sivumakuja-kolumnissa talviruoista. Hän ihmetteli sitä, että tammikuussa lehdissä esitellään kevennysruokia kuten salaatteja, vaikka pimeänä ja kylmänä aikana tarvittaisiin vahvaa lämmittävää voimaruokaa. Suvi Aholan talven voimaruokiin kuuluvat esimerkiksi hernerokka, siansorkat ja vahva kanakeitto, joihin hän on tottunut jo lapsena. Ruoat perustuvat pitkään hauduttamiseen, jolloin luista liukenee liemeen kaikki voima ja tietysti myös maku.



Pidän tästä ajatuksesta erityisen paljon. Uskon, että juuri tähän aikaan vuodesta on luontevaa syödä lämpimiä, maukkaita ruokia, jotka muodostavat kotoisan peiton talvea vastaan. Monet haudutettavat ruoat ovat siitäkin hyviä, että ne vain paranevat seuraavalla lämmityskerralla, joten ei haittaa, jos ei joka päivä ehdi haudutella tunteja. Siansorkkia en ole koskaan tehnyt, mutta loppiaisena haudutimme karitsanpotkia reilut 4 tuntia uunissa. Pelkästään haudutuksen aikana kotiin tuleva tuoksu saa uskomaan, että kylmyydestä selviää kunnialla ja voi jopa nauttia.



Söimme karitsanpotkat mustaherukkakastikkeen ja spelttien kera. Spelttien joukkoon lisäsin keittämisvaiheessa mustia torvisieniä ja lopussa raastettua parmesaania. Hallista löytyi muuten vain uusi-seelantilaisia karitsanpotkia, vaikka muita osia olisi ollut suomalaisenakin. Mitäköhän tapahtuu suomalaisille potkille?



Punaviinissä haudutettu karitsanpotka
(Glorian Viini&Ruoka 7/09)
4 karitsanpotkaa
2 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl hienonnettua minttua
2 rkl hienonnettua rosmariinia
1 tl suolaa
1 l lihalientä
2 rkl voita
3 dl punaviiniä
6 laakerinlehteä
1 rosmariininoksa
Yhdistä hienonnetut yrtit keskenään. Suolaa potkat ja pyörittele ne yrttiseoksessa. Anna maustua 1 tunti.
Kuumenna voi pannussa ja ruskista siinä lihan pinta. Nosta potkat pataan, lisää lihaliemi, punaviini, laakerinlehdet ja rosmariininoksa.
Peitä pata kannella tai foliolla. hauduta potkia 150 asteessa noin 4 tuntia.

2 kommenttia:

  1. Hmm... mäkin diggaan potkista. Ihan nälkä tulee näitä juttua lukiessa.

    VastaaPoista
  2. Mikko, potkat on pop! Tällä hetkellä haaveilen poronpotkista, niitä en ole koskaan syönyt.

    VastaaPoista