sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Linssikeitto.

Linssikeitto on minun luottoruokani. Teen sitä talviaikaan varmaan ainakin kerran kuussa ja silloin sitä syödään aina pari päivää, sillä yhdestä annoksesta riittää kahdelle useammaksikin kerraksi. Olen saanut reseptin opiskeluaikoina ystävältäni. Linssikeitto sopi siis hyvin myös opiskelijabudjettiin.

Laitan tähän perusreseptin, mutta keitto on siitä kätevä, että sitä voi helposti muunnella. Olen laittanut keiton joukkoon muitakin vihanneksia kuten varsiselleriä ja porkkanaa. Joskus olen kaatanut mukaan viinipullon pohjat ja tällä kertaa osa linsseistä oli vihreitä, koska punaiset loppuivat kesken. Keittoa voi siis muokata aina kaappien sisällön mukaan.

Luen juuri parhaillani kirjastosta lainaamaani Nigella Lawsonin kirjaa How to eat. Hän kirjoittaa, että juuri tekemällä samoja ruokia uudelleen ja uudelleen kehittyy hyväksi ruoanlaittajaksi, koska tällöin oppii itse maistamaan ja kehittämään reseptiä omaan makuun sopivaksi. Pelkästään uusien reseptien kokeileminen ei siis riitä. Tunnustan, että tämä on yksi omista "keittiösynneistäni", sillä haluaisin aina kokeilla jotain uutta reseptiä, jolloin mikään ei kehity ja muokkaudu omaksi.

"Of cource there are advantages in an increased awareness of and enthusiasm for food, but the danger is that it excites an appetite for new recipes, new ingredients: follow a recipe once and then - on to the next. Cooking isn´t like that. The point about real-life cooking is that you proficiency grows exponentially. You cook something once, then again, and again. Each time you add something different (leftovers from the fridge, whatever might be in the kitchen or season) and what you end up with differs also." Nigella Lawson: How to eat



Linssikeitto
1 sipuli
400 g jauhelihaa
2 dl punaisia linssejä
1 l liha- tai kasvislientä
1 prk tomaattimurskaa
muutama kynsi valkosipulia
1 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyrettä
kuivattuja yrttejä (esim. basilikaa, timjamia ja rosmariinia)
mustapippuria

Ruskista jauheliha ja sipuli kattilassa. Lisää huuhdellut linssit, liemi ja tomaattimurska. Mausta keitto tomaattipyreellä, puristetuilla valkosipulinkynsillä, soijalla, kuivatuilla yrteillä ja pippurilla. Anna keiton porista hiljalleen vähintään 20 minuuttia. Pidempi keittoaika ja uudelleen lämmittäminen vain parantavat makua.




1 kommentti:

  1. Hei, löysin tämän ihanan lissikeiton ohjeen ja tänään sitä valmistin. Oli pakko laittaa omaankin blogiin oli niin herkullista. Kiitos.

    VastaaPoista