torstai 9. joulukuuta 2010

Helsinki versus New York.

Meillä on jo useamman vuoden ollut tapana syödä itsenäisyyspäivän aamuna bageleita tuorejuuston ja kylmäsavulohen kanssa. En muista enää ollenkaan, mistä perinne on saanut alkunsa ja se kuulostaa kyllä enemmän New Yorkilta kuin Helsingiltä. Koska kuitenkin pidän perinteistä, erityisesti yllättävistä sellaisista, pidetään tästäkin kiinni.

Viime vuonna emme onnistuneet löytämään bageleita mistään, joten ne leivottiin itse. Bagelit onnistuivat sen verran hyvin, että tänä vuonna emme edes yrittäneet löytää valmiita bageleita. Aamua nopeuttaakseni tein taikinan jo edellisenä iltana ja annoin sen kohota yön yli jäkaapissa. Hyvin toimi ja bagelit onnistuivat.

Näin sai tämäkin itsenäisyyspäivä alkaa täytetyillä bageleilla ja kuitenkin suomalaisittain Helsingin Sanomilla. Ohjen on kaiken huipuksi ruotsalaisesta Elle mat & vin -lehdestä.

New Yorkin bagelit
16 bagelia
25 g hiivaa
5 dl kylmää maitoa
1/2 dl rypsiöljyä
6 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
3 rkl hunajaa
1 tl suolaa
vetta ja suolaa keittämistä varten
kananmuna ja halutessasi seesamin-, auringonkukan-, unikon- yms. siemeniä

Murenna hiiva kulhoon, lisää kylmä maito ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput ainekset seoksen joukkoon. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta. Anna kohota 1 tunnin ajan. (Itse tosiaan annoin kohota yön yli jääkaapissa.)

Jaa taikina 16 osaan, jotka pyörittelet pulliksi. Tee jokaisen pullan keskelle reikä. Reiästä kannatta tehdä hieman haluttua suurempi, sillä se umpeutuu taikinan kohotessa. Anna bageleiden kohota jauhoitetun leivinpaperin päällä vielä noin 15 minuuttia.

Kiehauta isossa kattilassa suolalla maustettua vettä. Keitä 3-4 bagelia kerralla vedessä, minuutti per puoli. Nosta rinkelit takaisin leivinpaperin päälle. Voiteli bagelit kananmunalla ja ripottele pinnalle mieleisiäsi siemeniä. Paista 20 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes bagelit ovat kullanruskeita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti