keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Suuri kurpitsa

Tenavissa Eppu odottaa aina Halloweenina suurta kurpitsaa, joka ei koskaan saavu. Meidän keittiöömme suuri kurpitsa saapui ensimmäisen kerran viime vuonna Halloweenina. En tiedä onko tänä vuonna ollut poikkeuksellisen hyvä kurpitsavuosi, mutta ainakin kaupoissa ja toreilla on näyttänyt olevan runsaasti erilaisia kurpitsoita tarjolla. Taitaa kurpitsa olla myös yleistymässä Suomessa. Nyt olen tehnyt kurpitsasta muutaman kerran suolaisia ruokia, mutta ennen tätä Halloweenia en koskaan mitään makeaa.

Leipojana olen usein innokas, mutta en välttämättä niin taitava. Harmittavan usein leivonnaisilleni tapahtuu jotain kummallista, mutta useimmiten maku on kuitenkin hyvä, vaikka ulkonäkö voisi muuta antaa odottaakin. Olen esim. ollut kuuluisa siitä, että kakkuni eivät ole suostuneet millään kypsymään, vaikka niitä olisi pitänyt uunissa tunteja. Tällä kertaa halusin kokeilla Kotiliedestä löytynyttä kurpitsapiirakan ohjetta. Reseptissä sekä pohja, että täyte maustettiin piparkakkumausteella. Hyvä niin, sillä muuten piirakka ei olisi maistunut juuri miltään. Pohjataikina oli jo leivontavaiheessa epäilyttävä ja jouduin lisäämään jauhoja paljon enemmän kun ohjeessa sanottiin. Saattaa olla, että tein ensimmäisen virheen yrittäessäni leipoa vain puolikasta annosta. Lopputuloksena oli kovahko, ankea pohja ja kurpitsatäyte, joka saattoi olla juuri sellainen kuin kurpitsapiiraassa pitää. Tästä ei kuitenkaan tullut ainakaan minulle klassikkoreseptiä Halloweeniksi.

Piirakan täytteestä jäi yli kurpitsasosetta, joten se muokattiin seuraavana päivänä keitoksi Jamie Oliverin kirjan "Jamien kotona" ohjetta soveltaen. Ohjeessa kuullotettiin alussa salvianlehtiä öljyssä, jotta öljyyn saatiin salvian maku ja lehdet käytettiin sitten myöhemmin keiton koristeluun. Ne siis poistettiin ennen muiden aineiden lisäämistä. Koska meillä keitto päätyi lounasevääksi töihin, jäi myös koristelu väliin. Keittoon tuli mm. varsiselleriä, chiliä, rosmariinia,valkosipulia ja porkkanaa. Keitto oli hyvää ja lämmitti, mutta laitoin chiliä muihin mausteisiin nähden vähän liikaa ja se dominoi täysin rosmariinin ja salvian maun. Tähän aikaan vuodesta parvekkeella kasvavat yrtit eivät myöskään välttämättä ole enää maukkaimmillaan. Keiton ja piirakan kaksintaistelussa keitto kuitenkin voitti ylivoimaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti